Գյուղնախարարը ներկայացրել է հանրապետության պարենային ինքնաբավության ցուցանիշները
Գլխավոր » Լրահոս » Գյուղնախարարը ներկայացրել է հանրապետության պարենային ինքնաբավության ցուցանիշները

Գյուղնախարարը ներկայացրել է հանրապետության պարենային ինքնաբավության ցուցանիշները

Բերքահավաքի աշխատանքների  մեկնարկին զուգահեռ  որոշում  է  կայացվել,  որպեսզի պարենային անվտանգության  ապահովման համար  անհրաժեշտ ցորենի   պաշարները պահպանվեն  տեղում:  

Այս մասին ԱՀ  Ազգային ժողովի   արտադրության և արտադրական ենթակառուցվածքների հարցերի և ֆինանսաբյուջետային և տնտեսական կառավարման հարցերի մշտական հանձնաժողովների այսօր կայացած  համատեղ նիստում ասել է գյուղատնտեսության նախարար Աշոտ Բախշիյանը՝ 2019-ի բյուջեի կատարողականի քննարկման շրջանակում:

Նրա հաղորդմամբ՝   վերջին տարիներին կառուցվել և գյուղի ու գյուղատնտեսության աջակցության հիմնադրամի ենթակայությամբ գործում են   մի շարք պահեստներ, որոնք հնարավորություն  են ընձեռում  մոտ  10-12 հազար տոննա հատիկ պահպանել, ինչը, ըստ գյուղնախարարի,  լիովին   բավարարելու է պարենային անվտանգության մակարդակը: Նախատեսվում է  ցորենը պահեստներում  պահպանել շուրջ  1  տարի:  

Անդրադառնալով  գյուղատնտեսական մթերարտադրության  շնորհիվ ստեղծված  պարենային անվտանգության ցուցանիշներին, գյուղնախարարը տեղեկացրել է, որ մասնավորապես   կաթի ինքաբավության մակարդակը հանրապետությունում ներկայումս  կազմում է 95 տոկոս,  ինչին հաջողվել է հասնել   ազնվացեղ ցեղատեսակների ներկրման ու գյուղատնտեսներին տրամադրելու ծրագրի շնորհիվ:  Նույն կերպ՝ տավարի մսի ինքնաբավության մակարդակը հասել է 85 տոկոսի:   Ա. Բախշիյանը հավելեց նաև, որ  խոզի մսի ինքաբավության մակարդակը կազմում է 74 տոկոս,   ոչխարի և այծի մսինը՝ 100 տոկոս,  թռչնամսինը՝  80 տոկոս,  ձվինը՝  83,4 տոկոս:  

Բուսաբուծության ոլորտի արտադրանքի շնորհիվ  հաջողվել է հասնել   ցորենի  120 տոկոսանոց ինքնաբավության՝   գերազանցելով   պահանջվող մակարդակը, իսկ  բանջարեղենի ինքաբավության աստիճանը՝  մոտ 50 տոկոս է, պտուղ-հատապտուղ՝  99 տոկոս, խաղող՝  99 տոկոս, բուսական յուղ՝  63, 7 տոկոս:  Գյուղնախարարի խոսքով,   բոլոր   ապրանքատեսակների ինքնաբավությունը 100 տոկոսի հասցնելու  և   ավելին՝  արտահանելու համար պահանջվող ծավալների արտադրանք ապահովելու համար նախատեսված են մի շարք ծրագրեր:

1